woensdag 7 maart 2012

Koppie koppie en fair use..

Bij kopierecht zie ik weer die functionaris bij de Bibliotheekservice op de gang staan naast het kopieerapparaat,om iedereen die een kopie maakt te vragen en controleren,en vooral te tellen.
Iedereen was erg verbaasd waar dit nou weer voor nodig was,gelukkig later nooit meer iets van gehoord.In dat zelfde rijtje hoort de controle van Ewald Walta die de opdracht had gekregen om alle radiotoestellen te inventariseren binnen het gebouw om een heffing/bijdrage aan Buma Stemra/"kijk-en Luistergeld "te kunnen vaststellen.
Dit speelde begin jaren 2000 maar in feite is er nog niet zoveel veranderd.
Creative commons en andere afspraken over redelijk gebruik krijgen gelukkig steeds meer ruimte.
Natuurlijk is het een foute zaak als je eigen creaties (onbewust?)worden gebruikt door een ander maar aan de andere kant heb jij toestemming gevraagd om van/over een bepaald item een eigen creatie te maken?
Naar mijn idee gaat het vooral om de (postieve)intentie die je met een kopie nastreeft en natuurlijk geef je hierbij zoveel mogerlijk de "oorspronkelijke"bron weer en ga je waar echt nodig toestemming vragen.Verder is het van groot belang dat je via een disclaimer aangeeft dat je te goeder trouw bent..etc
Bibliotheken zijn sinds kort bezig om landelijk een (huistijl gecertificeerde!)databank met fotomateriaal te maken waar bibliotheken vrij uit kunnen putten.
Mocht dit te lang duren en niet het gewenste resultaat opleveren dan zouden we desnoods op provinciaal niveau kunnen kijken of we dit moete gaan aanvullen.
Kunnen de asprirant VAKfotograven nog wat bijverdienen...

1 opmerking:

  1. Hoi Henk,die twee bovenste voorbeelden van je die kan ik me ook nog wel herinneren, en zoals zo vaak hoor je er later inderdaad nooit weer iets van. Zo zijn er nog wel wat voorbeelden te noemen...En ik weet niet of het wel zo natuurlijk is dat je zo veel mogelijk de oorspronkelijke bron weergeeft, ik lees op de meeste blogs in Sudwest over dit item dat men hier (onbewust) niet aan denkt, en maar raak knipt, kopieert en plakt. Daarom is het wel goed om bij dit onderwerp stil te staan. Misschien leuk om de blog van oudcollega Gert Jan hier over te lezen, zie http://dzjiedzjee.blogspot.com/2012/01/schending-van-auteursrecht-op-mijn.html
    Gr. Janneke

    BeantwoordenVerwijderen