maandag 30 april 2012

E books een verhaal van lange adem

We zijn medio 2009:Het jaar 2010 zal de grote doorbraak in Europa vormen voor het E-book!
Gelukkig gaat het hier in Europa toch net iets anders dan in de VS waar Amazon en Kindle de dienst uitmaken.Hier leeft bij de meeste uitgevers nog steeds het idee dat door zoveel mogelijk hindernissen op te werpen(beveiliging?) en de prijs kunstmatig hoog te houden,je als uitgever volledige controle blijft behouden over de markt.
Jammer dat men ook in 2010 niet het licht heeft gezien dat door klantgericht e-books aan te bieden op een laagdrempelige manier tegen een acceptable prijs er nog een marktaandeel is te winnen voor de boekhandel en bibliotheek.
Bij SBMF zijn we in de zomer van 2009 gestart met het uitlenen van voorbespeelde e-readers waarna er zo'n anderhalf jaar lang lange wachtlijsten ontstonden ondanks dat er meerdere exemplaren zijn bijgekocht.De reacties waren over het algemeen positief afgezien van zo nu en dan wat bedieningsproblemen met de eerste sony en Be book readers en de soms ondoorzichtige licentiepolitiek van Adobe digital.
Nu is de prijs van de readers inmmiddels gezakt want in de praktijk blijkt dat de laptop en vooral de tabletgebruiker de E-book klanten vormen.Nu maar hopen dat de bibliotheek ook gaat meedoen in het aanbieden van een een acceptabele collectie e-books.Zoals het er nu uitziet zijn we hiervoor vooral afhankelijk van NBDBiblion en de uitgevers.Tenzij we natuurlijk een meer open structuur weten te vinden met heldere afspraken en reeele tarieven.

1 opmerking:

  1. Hoi Henk, Tsja we hebben als bibliotheken nog nooit voorop gelopen...integendeel, en dat doen we nu ook weer niet. Aan het eind van het jaar één digitale portal? Ik moet het nog zien. In ieder geval al geen generieke regeling zie http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/nieuwsarchief/bericht/1000002001
    Gr. Janneke

    BeantwoordenVerwijderen